tirsdag 21. mai 2019

Gjemsel

Gjemsel er en klassisk lek, som også er populær på min praksisplass.  Man kan leke den flere steder, flere kan være med og man trenger ingenting! Nå skal jeg forklare hvordan Gjemsel fungerer.

Gjemsel går ut på at man kan være alt ifra 2 stykker, til over 15 stykker. En person skal da lete etter de andre i gruppen. Vanligvis teller den personen som står til 30, mens de holder seg foran øynene. . Imens gjemmer resten av gruppen seg hver for seg, etterpå skal personen som står altså finne dem. Når personen er ferdig å telle bruker man å si "Den som ikke har gjemt seg nå, den får stå". Den man finner først skal telle neste runde. Noen liker å gi hint, hvis personen som står ikke klarer å finne dem. Dette kan være å gi et lite pip. Ofte bruker personen som står å si "Gi et lite pip". Personen som gjemmer seg lager en pipelyd, opptil 3 ganger.  Hvis personen ikke blir funnet, taper personen som står. 

For denne leken må man derimot ha steder å gjemme seg. Det er det viktigste med hele leken. Gode steder å leke gjemsel er et sted med flere rom, eller ting å gjemme seg under eller bak. Et vanlig hus kan være perfekt for gjemsel. Skog, med trær og steiner man kan gjemme seg bakom er bra. Noen lekeplasser er også bra for å leke gjemsel.

Gjemsel er en ganske enkel lek. Ofte vil de i 2 års alderen skjønne gjemmedelen, men de kan hende de sliter med å forstå at de skal lete etter andre. Barn over 2 og helt opp til 8 bruker å like denne leken godt. Etter denne alderen bruker flere vanligvis å slutte å leke den, selv om den er ganske morsom. Hvis barn ikke forstår leken, kan man lett være to som teller ilag. Hvis de for eksempel ikke er så flink til å telle. Man kan også gjemme seg to og to ilag. På denne måten kan flere barn i forskjellige aldre og situasjoner bli med.

 Typer gjemsel:
- Mørkegjemsel
Man slår av lyset eller senker det. Så leter man i mørket ved hjelp av hender eller det lyset man får. Man kan bruke lyder for å finne andre også. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Rødt lys

Rødt lys er lek som er veldig fint for at barna skal lære mer om trafikk. Den lærer barna mer om ulike typer fart, det å stå i ro og er en k...