mandag 13. mai 2019

Fruktfat

Frukt er viktig for voksende barn og er del av et sunt kosthold. Det er noe barn spiser (forhåpentligvis) hver dag. Men etter en stund kan det bli litt kjedelig. Jeg skal vise hvordan du kan gjøre frukt morsomt igjen!

Det du trenger:
Frukt i alle farger og fasonger, jeg brukte eple, drue, banan og mandarin og grillspyd i tre. 

Nå skal du velge et design, altså noe du vil lage av frukten. Jeg jobbet i en gruppe når vi lagde dette. Min gruppe lagde en løve, svane, skilpadde og flere fruktspyd. 

Løve
For å lage løven skal du rense mandarinen (du kan også bruke appelsin), del mandarin i båter. Så setter du båtene i en sirkel, sånn at det blir manken på løven. For å lage ørene, snuten og øynene skjærer du skiver av bananen. Legg to skiver for øyne, to for ører, og tre for snute. For å lage pupiller i løvens øyner kan du skjære en drue i to, og plassere en halvdel i hvert øye, dette kan du også gjøre til snute. 

Skilpadde
For å lage skilpadde skjærer du et eple i to, dette skal være skall. Som bein skjærer du to druer i to, og du kan ha en hel drue som hode på skilpadden. Et grønt eple vil se mest ut som en ekte skilpadde, men man kan jo sefølgelig bruke rødt eple. 

Fruktspyd                                                                                                     For å lage fruktspyd, trenger man bare å skjære forskjellige frukter i biter og så ta dem på fruktspydene. Ganske enkelt. Det er veldig vanlig å legge fruktene i rekkefølge som for eksempel eple, banan, eple, banan. Eller eple, drue og appelsin. Dette velger du selv. 

Svane
For å lage en svane trenger du et eple. Begynn med å skjær en tredjedel av eplet av. Så legg epler på sitt flate side, så du enklere kan skjære. La ca en cm av eple på midten være i fred. Skjær ned  loddrett på begge sider nesten helt ned og la det være ca. en halv cm.  Begynn deretter å skjære vannrett til du møter til der du skjærte istad (Se bilde). Forsett å skjær på denne måten 4 ganger til. Skjær loddrett nesten helt ned, så vannrett bortover til du møter streken du skjærte istad. For å lage vingene dytter du alle lagene litt den ene veien, så ser de ut som to vinger. For å lage hodet skjærer du en passe tykk skive ifra den eplebiten du ikke brukte ifra starten. Del skiven i to, og skjær den så den får en lang hals og nebb. For å sette hodet på kroppen skjærer du et hyll i midten av eplet, der du kan sette nakken fast i. 



Denne aktiviteten passer for flere ulike aldre. Men alle disse aktivitetene krever kniv, noe en under 2 ikke burde holde. For å bruke kniv kreves det mer av det finmotoriske noe de minste kan slite med, de aller minste kan kanskje hjelpe å sette sammen for eksempel fruktspydet.
Å lage skilpadden og løven var mindre vanskelig, noe på de rundt 3-6 burde klare fint. Det å lage svanen var noe jeg slet med og krever mer presisjon. Hvis noen hjelper til burde en på 4-5 klare dette. De på 4-5 har utviklet finmotorikken mye og klarer å skjønne hvordan man skal navigere kniven bedre. Men det er fortsatt vanskelig.

 

Tips:
Bruk grønnsaker og lag grønnsakfat

- Server med dipp
- Bruk pepperkakeformer









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Rødt lys

Rødt lys er lek som er veldig fint for at barna skal lære mer om trafikk. Den lærer barna mer om ulike typer fart, det å stå i ro og er en k...