tirsdag 27. november 2018

Sommerfugl laget av kaffefilter

Sommerfugler er vakre fargerike dyr. Det eneste dumme er at man som oftest ser de i sommeren. Lær hvordan man kan få se disse vakre dyrene hele året!

Det du trenger:
Kaffefilter, piperensere, maling, pensler og et glass vann.

For å lage disse fargerike dyrene, må du først finne frem kaffefilteret. Klipp bort det som holder kaffefilteret sammen på 2 sider. Den nederste og den ene på siden. Hvis du bretter ut kaffefilteret ser du at dette kommer til å være våre to sommerfuglvinger. For at begge sidene skal være identiske, brett kaffefilteret sammen igjen. Mal på kaffefilteret og bruk nokk vann til at malingen havner på begge sider av kaffefilteret. 

Når du er ferdig å male kan du brette ut kaffefilteret, og se på de nydelige vingene. La kaffefilteret tørke til det er helt tørt. For å lage sommerfuglkroppen tar vi en piperenser rundt midten på kaffefilteret. Stram piperenseren sånn at kaffefilteret får små folder nærmest innsiden. Hvis du vil kan du snurre enden av piperenserne sånn at de likner på sommerfuglens følehorn. 

  Tips!
- Lim øyne på sommerfuglen
- Lag forskjellige sommerfugler til forskjellige årstider
- Ta glitter, paljetter eller annet på vingene for pynt

Håper du får lyst å prøve dette, for vi trenger flere sommerfugler!

Kunst i naturen

Når man er ute er det fint å leke eller gjøre aktiviteter. En av disse aktivitetene kan være å lage kunst i og fra naturen! Dette kan være en fin aktivitet for å lære hvordan å lage ting ifra det man finner.

Det du trenger:

Naturlige organiske ting som greiner, kvister, steiner, skjell, blader, kongler osv.

Det første du trenger å gjøre er å være ute. Dette kan være i skogen, stranda eller litt utenfor en lekeplass. Be barna om å lete etter ting i naturen. Samle det gjerne på et sted, eller i en pose. Du kan nå gjøre to ting.


En ting er å dele barna opp i grupper. Kanskje på 5 eller flere. Be barna bruke det de har funnet og det de kan finne til å lage et kunstverk. Når de er ferdige ber du barna om å samle seg. Gå kunstverk til kunstverk og be gruppen om å forklare ideen til de andre barna. Barna kan forklare hva de har brukt, og for eksempel historien bak kunstverket. Hvis du vil kan du be barna stille seg ved siden av sitt favoritt kunstverk. Men du kan også hoppe over dette, og avslutte med at det var mange fine kunstverk :)

For denne delen trenger du:
Naturgjenstandene, limpistol, maling, øyne som kan limes på. 

En annen ting du kan gjøre med naturgjenstandene er å ta dem med tilbake til for eksempel bhg/skole/SFO. Der kan du senere be barna om å lage noe av naturgjenstandene.  Da kan det hende de lager dyr, hus eller biler av det de har funnet.

 Tips!

-Lim en stein oppå en annen og lag troll
-Bruk mose som hår til trollet
-Mal klær med maling

mandag 26. november 2018

Magisk pose

Her er en genial idee for samlingstunder, eller kanskje bare en regndag! Det er nemlig en veske med flere morsomme aktiviteter. Som rytmeinstrument, memorykort eller fingerdukker!

Det du trenger er:
Veske(uten motiv, helst i lerret eller stoff), maling, kontaktpapir og svamp.

Det første du må gjøre er å finne fram vesken din, og bestemme motivet. Du kan tegne motivet på kontaktpapiret, for eksempel et tre. Husk å tegn på papirsiden. Etterpå bruk en papirkniv og skjær ut selve formen og la det rundt være igjen.  Nå har dette blitt en sjablong, men du trenger ikke mye plass rundt selve sjablongen så klipp det som e rtil overs bort.Pass på å ikke klipp for mye, for da er det lettere å få maling der den ikke skal. Finn nå frem vesken og sjablongen du nettopp laget. Ta bort papirsiden ifra sjablongen (kontaktpapiret)  og plasser selve sjablongen på vesken der du vil ha den. Finn frem malingen du vil bruke, og ta litt på en svamp. Trykk forsiktig ned over sjablongen, ikke sveip bortover. Det å bruke en svamp er veldig lurt for å få jevn maling over hele motivet. Når du er fornøyd kan du ta av sjablongen og begynne på nytt. 

Hvis flere i avdelingen din for eksempel har en magisk pose er det lurt å skrive navn på dem. Det kan være flere forskjellige tema på posen som de 3 bukkene bruse, sommer, Disney karakterer, skog eller dyr.

Denne magiske posen kan brukes i samlingsstunder, av barna selv, mens barna spiser, hvis det regner ute eller hvis man bare kjeder seg! Det er uendelige muligheter :)

Barna kan lage egen magisk pose, men jeg tror de må være over 4 år eller mer. Grunnen til dette er at å skjære en sjablong med papirkniv er veldig farlig for barn som ikke kan det. Barn under 3 kan risikere å kutte seg selv, eller ikke forstå hvordan man bruker den riktig. Hvis man har laget ferdige sjablonger eller barna maler/ tegner selv (med pensel eller fingre)blir denne aktiviteten mye tryggere og bedre for barna. 

Innhold til magisk pose

I det forrige blogginlegget fortalte jeg om hvordan man lager magisk pose til samlingstund eller rett og slett underholdning. Nå skal jeg fortelle hvordan ting du kan lage for å ha i den magiske posen. Dette vil være rytmeinstrument, sangkort og memorykort.

Du trenger:
Dorull, maling, isoporkuler (store nokk til å dekke hullet til dorullen) og ris eller erter, pc, tilgang til printer, lamineringsmaskin og tid.

For å lage et rytmeinstrument tar du først en isoporkule og limer den på do rullen. Det er lurt å bruke limpistol siden det er solid og tørker fort. Jeg syntes det var lurest å lime på selve dorullen først. Når det har tørket finner du noe som lager lyd, dette kan du ha inni. Jeg brukte grøtris, men du kan også bruke vanlig ris, erter, bjeller og mer. Når du er fornøyd kan du lime på den andre isoporkulen. Pass på at begge isoporkulene sitter godt og at det ikke er noen hull. Nå har du laget et rytmeinstrument!

Hvis du vil kan du pynte rytmeinstrumentet ditt med ulik pynt. Du kan male den i en farge, i alle regnbuensfarger, eller feste klistremerker på. Jeg valgte å male min blå, siden det er min favorittfarge. 


For å lage sangkort, er det lettest å gjøre det på pc. Man kan også skrive selv, eller tegne bildene som du kan ha til. Det jeg gjorde var først å søke på sanger for barn. Jeg valgte ut 10 sanger, men du kan velge flere eller færre. Det er lurt å skrive i Word, og lage tabeller nesten. Dette vil gjøre det mye lettere og klippe etterpå. Det vil også gjøre det lettere med å finne ut hvor mye plass du kan og ikke kan bruke. Når du er ferdig å skrive, kan du legge til bilder. Dette kan være fint for barna å se på. Skriv deretter ut sidene med sangtekster ,og klipp dem like store. Etterpå kan du laminere dem hvis du vil, dette er noe jeg personlig synes er fint for å forlenge levetiden til sangtekstene. For å holde styr på alle sangarkene kan du sette hull i alle arkene og bruke en nøkkelring for å holde dem sammen.

Memorykortene er lagd på samme måte som sangkortene nesten. Man må først  finne frem Word, det å lage en tabell vil gå fortere. Etterpå må man finne frem bilder, det finnes ferdige memorybilder som er raske å bruke. Det er lurt å finne frem 20 bilder der 10 og 10 er like. Man kan derimot lage flere eller færre memorykort hvis man vil. Etterpå skriver man ut memorykortene, og klipper dem ut. Det er lurt å laminere dem, siden de kommer til å bli brukt mye!

Tips!
- En side med selve bilde og bakgrunn bakom
-runde trygge kanter på memorykortene
-egen liten pose for å ha dem i

På begge disse aktivitetene føler jeg at barna må være godt over 7 år gammel for å lage noe av dette. Hvis de skal lage det trenger de hjelp til å finne bilder som passer, laminere og skrive ut sangtekstene og memorykortene. Det er sefølgelig forskjell på hvor mye disse barna kan klare individuelt.

Håper dette innlegget hjalp dere med å bestemme innholdet i deres magiske pose. Husk at kreativiteten ikke har noen grenser!

Rødt lys

Rødt lys er lek som er veldig fint for at barna skal lære mer om trafikk. Den lærer barna mer om ulike typer fart, det å stå i ro og er en k...