søndag 16. desember 2018

Fiskeburger

Fisk er sunt og godt! Fiskeburgere er et sunnere alternativ til vanlige hamburgere. Og med grove hamburgerbrød og salat blir det enda sunnere. Nå skal jeg fortelle dere hvordan dere kan lage fiskeburgere.

Du trenger:
Fiskekaker, grove hamburgerbrød, salat, agurk, ketchup og kanskje sylteagurk.

Begynn med å steke fiskekakene på middels varme. De skal varmes og bli gode og brune. 8-10 min er bra, men sjekk på pakken til fiskekakene for å se hva som er anbefalt for den du har kjøpt. Imens kan man skjære opp salaten og agurken. Når fiskekakene er ferdigstekt kan man varme hamburgerbrødene, men du kan også servere de kald. Lag fiskeburgerne på samme måte som vanlige hamburgere. Du kan også servere kokte gulerøtter eller brokkoli til.
Relatert bilde
Det fine er at denne matretten er enkel å lage og tar ikke lang tid.

Barn under 10 års alderen kan trenge hjelp til denne oppgaven, men under 10 må det være en voksen til for å holde øye med barnet. Barn over 4 kan være med å snu fiskeburgere, og passe på at de blir stekt igjennom. Når barna er i denne alderen kan de ta mer ansvar, og forstår mer hvor varmt det kan være. Mens barn over 2 kan kutte litt salat, eller kanskje hjelpe til å putte på bordet. Dette er fordi barna over to kanskje ikke helt forstår enda hvor varmt det kan være når en steker, og den kan være litt varmt for dem. 


Håper det smaker!



Bilde hentet ifra google:
https://www.google.no/search?q=fiskeburger+gratis+bilde&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi9w5b0s9TfAhXC2Sw
KHX3mDZYQ_AUIDigB&biw=1366&bih=651#imgdii=jg3BrnXNDp818M:&imgrc=mVe6hGGQta
T25M: 

Grenstjerne

Om vinteren kan det være ganske kaldt, så kaldt at man ikke får vært ute så mye. Her er en idee for hvordan man kan få en liten del av naturen inn. Jeg skal fortelle dere hvordan man kan lage en grenstjerne.


Det du trenger:
Grener, tau (passe tykt) og saks.

For å lage en Grenstjerne trenger du først noen grener. Det er lurt å ta noen som ikke er så tykk, da blir det lettere å knyte tråden rundt grenene. Noen grener som er 1 cm tykk burde være passelig. Ta grenen å klipp den opp i 6 like store deler. Du kan lage de ganske store, men de burde være større en 15 cm, sånn at det blir lett å sette sammen. Begynn med å ta frem 3 like store grener og knytt dem sammen til en trekant. Det kan være lurt å krysse dem i enden, og så knyte over. Jeg tok tråden rundt en gang rundt den første også den andre, før jeg snurret et par ganger rundt begge. Lag en til trekant med greinene, og knyt dem sammen. Så skal du legge trekantene oppå hverandre så de danner en stjerne. For at den skal holde seg sammen kan det være lurt å knyte sammen de to trekantene der greinene møttes. Hvis du vil henge den opp kan du lage en løkke og knyt sammen, knyt deretter rundt en av endene på trekanten.

Denne aktiviteten er vanskelig å forstå, så jeg anbefaler den ikke egentlig for de som går i barnehagen. Det blir mye forklaring da, og de fleste i barnehagen kan heller ikke knyte. Denne aktiviteten er derimot bedre for de som går på barneskolen, jeg tror de som er 9-10 år kunne fått dette til. Det er fortsatt ganske mye forskjell på hvordan barna utvikler seg, så se hva barna er gode til først.

 Tips!
-Pynt med glitter
- Lag litt store for å henge på ytterdøra
- Lag mindre å heng dem på juletreet

Glasslys

Nå begynner det å bli mørkt ute, og noe av det som er koselig i jula er lys. Glasslys gir vakre farger, og kan males med akkurat det du vil. Du kan gi dem til mor, bestefar eller kanskje en venn. Nå skal jeg fortelle hvordan du kan lage Glasslys.

Det du trenger:
Et syltetøyglass, eller et lite vanlig glass, glassmaling, pensler, papir og fat.



Finn først frem glasset ditt, det kan være lurt å vaske det inni og utenpå. Ta frem et vanlig A4 papir eller en voksduk, sånn at dere ikke trenger å tenke grising. Finn frem glassmalingen og begynn å mal. Du kan male hva du vil. Når du er ferdig lar du glasset stå å tørke. Mest sannsynlig vil det stå på pakningen til glassmalingen at den må steke litt i ovnen. Tid og varme varierer på hvordan maling du har kjøpt. Så er det fine glasset ferdig!

Denne aktiviteten kan passe til mange aldre. Det er forskjell på alle barns utvikling så det er lurt å se hva barnet kan. De under 2 år kan putte penselen inn i munnen, eller ikke treffe glasset helt. Tross alt så er jo glasset knuselig. Derfor anbefaler jeg ikke de under 2 år å gjøre dette. Ellers er dette en enkelt aktivitet i seg selv. Male kan ungene gjøre selv, mens de voksne kan ta glasset i ovnen. Hvis du derimot gjerne vil lære barna mer om hvordan ovnene fungerer kan barna hjelpe til. Da kan de lære hva symbolene på ovnen står for, og kanskje se hvordan glasset forandrer seg. Men når glasset skal tas ut av ovnen burde en voksen gjøre det, siden glasset er knuselig og veldig varmt. 

   Tips!
- Gi bort i gave
- Ta ståltråd rundt glasset og lag et håndtak
- Mal etter sesongen, oransje for høst og kanskje hvit og stjerner for jul

Julenisser på ski

Nå er julen her! Det er ingenting som hjelper mer på julestemmningen enn julepynt og julemusikk. Nå skal jeg fortelle hvordan man en fin julepynt, nemlig julenisser på ski.

Det du trenger:

Vattkuler, limpistol, sokketube, rødt nøste, tusjer, filt, ispinner  og kanskje  mer pynt som glitter hvis du vil.

For å lage julenisser på ski trenger du først to vattkuler, en litt mindre enn den andre og lim de oppå hverandre med limpistolen. Den minste vattkulen skal være hode, og den største skal være kroppen. For klær kan du klippe av en bit av sokketuben og tre den over kroppen. Du kan gjøre det samme for å lage en julenisselue. Klipp av en bit av sokketuben og lim den litt på kanten av en vattkule så den ser ut som en lue. For at luen ikke skal ha et stort hull i den andre enden, kan du knyte en tråd rundt enden. For å lage ski limer du på to ispinner på bunnen av kroppen. Det neste du trenger er et fjes til den lille julenissen din. Skal den smile eller le, eller kanskje være litt sur? Dette kan du bestemme. Hvis du vil ha armer kan du knekke en ispinne i to og lime dem på hver sin side av kroppen. 


  Tips!

- Sett på julemusikk, så strømmer julestemmningen til!
-Lag skistaver med grillpinner klippet i to
- Lag et skjerf ved å klippe en rektangel av filt, og lim den rundt nakken

mandag 3. desember 2018

Tarzan sisten

Dette er en lek jeg brukte å leke masse når jeg var liten. Det er en annen variant av sisten nemlig. Man kan leke den i store grupper, som passer for hele klasser eller avdelinger. Men man kan også leke den i litt mindre grupper.
Bilderesultat for tarzan sisten

Det som er lurt å ha er:
Oppklipte deler av tepper (eller hele tepper), matter, balansestokker, tau som henger ifra taket, bukk, eller Rokkering.

Det er enda enklere og artigere hvis man har et klatrestativ ifra før av!


Tarzan sisten er en lek som handler om at man ikke skal være i kontakt med gulvet. Man må hoppe ifra puter, balansere på stokker eller klatre. Man kan gjøre alt mulig, så lenge man ikke rører gulvet/bakken.
Når jeg var liten og man lekte dette måtte man først finne ut hvem som skulle ha sisten. Så hjelper alle barna å finne frem tingene man trenger og legger det ut. Det fine er at man kan forandre hele tiden på hvordan ting ser ut. Når man er ferdig står de som har sisten på et spesielt sted, mens de andre kan gjøre seg klar og stille seg hvor de vil. Så kan man bare si klar, ferdig, gå!

Det som er spesielt morsomt med dette er at Iløpet av leken vil teppene eller mattene som ligger på bakken ha rørt på seg og nå ligger på en helt annen plass. Jeg har sett at ofte blir avstanden lengre og lengre mellom ting, og man må hoppe lengre etter hvert.

Denne leken passer best for skolebarn, synes jeg. Dette er fordi man blir på en måte jaget mens man skal løpe, hoppe og klatre. Når man er mindre er det vanskeligere å få slike ting like godt til, og man kan falle lettere. Spesielt når mattene og andre ting kan bevege seg etter hvert.  Barna som er mindre kan derimot gjøre en enklere versjon med matter.

Tips!
-Lek dette i en gymsal, der er ofte utstyret i nærheten
-Lek dette til musikk, når musikken stopper må en stå på en spesiell plass (for eksempel matte)


Bildet er hentet ifra:
https://www.google.no/search?biw=1366&bih=651&tbm=isch&sa=1&ei=z3YvXM24HceesgGe3qigCQ&q=tarzan+
sisten&oq=tarzan+sisten&gs_l=img.3..0i10i24.3783316.3789850..3790806...1.0.
.0.84.1001.14......2....1..gws-wiz img.....0..0j0i10i19j0i19j0i30j0i30i19j0i8i30.PYPBhH8_6kg#imgrc=GPXHqPJaaTh
FPM:

Rødt lys

Rødt lys er lek som er veldig fint for at barna skal lære mer om trafikk. Den lærer barna mer om ulike typer fart, det å stå i ro og er en k...