onsdag 26. september 2018

Eventyr

Denne aktiviteten er en fantastisk måte å fortelle et eventyr. Det gjør at eventyret nesten blir levende! Nemlig med fingerdukker. Fingerdukkene kan også tilpasses til å bli de enkleste figurene til korte eventyr eller mer avanserte dukker til et litt lengre et!

Du trenger:


Tøy (som fleece, lerret eller vanlig bomull), nål, tråd, øyne, limpistol.


Det første du burde gjøre er å velge hvordan eventyr du vil ha. Hvis du har flere karakterer og et langt eventyr blir fingerdukkene vanskligere å lage. Hvis du velger et kortere for eksempel ifra rødhette og ulven blir det litt lettere. 

Finn eventyret ditt på nettet, og skriv det ut. Dette vil gjøre det enklere for deg eller andre å huske selve eventyret. Laminer det gjerne, så det holder litt matsøl eller kaffeflekker.  Så må du bestemme deg for hvordan du vil dingerdukkene skal se ut. Skal du være nøye med klærne, lage små søte øyne eller store synlige øyne.

Så henter du stoffet du tror du trenger, legg fingeren på stoffet og lag merker 5 cm rundt fingeren. Dette gjør at fingerdukkene vil passe både store og små. Klipp ut, og sy rundt. Vær forsiktig å ikke stikk deg selv, eller at avstanden mellom stingene blir for store. Etterpå kan du lage utsiden av dukken. Lim på en kjole, øyne, hår og armer. Tegn gjerne en munn eller nese med tøytusj. 

Vipps, så har du ditt egent eventyr!

Tips til andre fingerdukker:


-Lag dukker i papir ( klipp en form, tegn og lag hull til fingre)

-Lag dukker i leire, eller fimo (form en figur, og lag hull til fingre)
-Lag dukker ifra kjente norske eventyr, finn på ditt egent eller mer moderne eventyr.

Kunstverk

Noen ganger er det vanskelig å finne på noe å lage selv. Da er det fint å velge ut noe. Eller bare å se noe i noen andre sitt mesterverk. En måte å gjøre dette på er denne aktiviteten. Man kan gjøre den over flere dager, og den er morsom og enkel.



Det du trenger til denne aktiviteten er:
Hvit papirrull, maling, pensler, blyant, "letere", sort kartong og tusj.

Først finner du frem den hvite papirrullen. Dra ut papir til ca. 3m, og klipp av. Samle barna rundt papirrullen på et bors, og gi dem maling og pensler. Etter at de er ferdige å male det de vil, setter du arket til tørk. Hvor lang tid det tar før det tørker er forskjellig, men burde ikke ta mer enn et par timer.
På slutten av dagen, eller noen dager før kan du sjekke om det er tørt. Hvis det er det, kan barna ta leterne og bruke dem til å finne sitt egent mesterverk. De skal lete etter et mesterverk blant alle de andre barnas mesterverker. Bruk blyant til å streke av, og klipp etterpå av. Det er viktig å etterlate 5 cm der rammen skal være. 

En ramme kan man enkelt lage med svart kartong. Først måler man mesterverket sitt og tar minus på 5 cm på alle sider. Så tar man de nye målene dine på den sorte kartongen. Bruk en saks til å klippe ut. Så for å få et hull, tar man å måler opp 5 cm på kantene innover. Bruk linjal til å streke opp hele veien, og klipp eller bruk papirkniv. Små barn burde ikke bruke papirkniv, ihvertfall ikke alene.  
Teip mesterverket med maskeringsteip til baksiden. La barna velge hva mesterverket skal hete selv.


Det fine med denne aktiviteten er at den er egentlig ganske enkel. Mal noe ilag, finn et kunstverk, og ram det inn. Barn kan lære både samarbeid og selvstendighet i denne oppgaven. Derfor er denne aktiviteten så fin. 😄

Selvportrett

Dette er en veldig morsom og lett oppgave, uten noen fasit. Personlig syntes jeg dette var en av de oppgavene jeg likte best, siden den var så morsom. Det var aldri samme resultat, og flere synes resultatet ble overaskende og morsomt.

Du trenger:


Hvit papirrull, blyant, linjal, maskeringstape, sort sprittusj, maling, pensel og sort kartong.


Det første vi skal begynne å gjøre er å finne frem hvit papirrull, og klippe et papirark på 25 cm x 25 cm. Det kan være lurt å teipe fast papirarket så det blir lettere å tegne senere. Bestem hvor du vil starte på arket og lukk øynene. Nå skal du tegne deg selv i blide! Begynn med øyne, øyenbryn, munn, nese, hodeform og hvis du vil hår. Du skal tegne alt dette uten å løfte blyanten ifra arket. Åpne øynene og se mesterverket ditt.


Når du er ferdig med det kan du tegne over strekene med sort tusj, for at linjene skal synes bedre. Mal eller tegn med varme farger i ansiktet og kalde i bakgrunnen. Varme farger er rød, oransje, gul og lysegrønn. Kalde farger er mørkegrønn, blå, lilla og rosa. 


For å lage en ramme trenger du sort kartong. Først må du tegne opp 29,8 cm x 30 cm på kartongen. Når du klipper er det lurt å bruke linjal for å få det rett. For å feste selvportrettet fast til rammen trenger du bare litt lim.

Så er du ferdig!

I denne oppgaven vil barna lære mer om identitet, farger og ulike måter å være kreativ. Dette er også en morsom og underholdene oppgave.
Aldersgruppen på denne oppgaven er 3-6 år. Når de er over 3 har de lært å holde saks og pensler bedre. De vil også forstå hvordan de kan tegne noe som ligner på seg selv. For eksempel å gi personen grønne øyne eller brunt hår så bildet ligner. Barn som er mindre vil kanskje ikke forstå hva som gjør dem forskjellig ifra andre og bildet blir mer et bilde i stedet for selvportrett. For mindre barn kan du spørre om de vil prøve å tegne et hjerte, elefant eller bil i blide. Dette kan være enklere for dem. 

Håper dette var interessant å lese!




torsdag 6. september 2018

Bursdagskalender

Det kan være vanskelig å huske alle sine bursdager, og året går fort. En måte man kan huske det på er å lage en bursdagskalender. Alle kan lages på forskjellige måter, som er artige og dekorative.

Det du trenger er:
Tykt papir i ulike farger, fargeblyanter, tusj og lim.



Det du kan starte med er å velge ide til din bursdagskalender. Vi lagde en bursdagskalender der bursdagsdatoen og navn sto på uglene. Uglene var sortert etter hvilken bursdagsdato de hadde.  For å lage uglene så kan man enten søke opp etter bilde på nettet, eller man kan lage sjablong. Vi fant et bilde på nettet, kuttet bort bakgrunnen så vi bare fikk formen til ugla. 
Først finner man frem hvilke farger man vil bruke. Legg uglesjablongen på papiret og strek rundt med en blyant. Det er lurt å bruke blyant siden den kan viskes ut. Etter at man har streket rundt, klipper man ut rundt strekene. Nå kan man lage øyne, nebb og vinger. Jeg lagde øynene ved å klippe to hvite sirkler ifra et hvitt papir, så plasserte jeg to mindre svarte sirkel inni. For at den skulle bli søtere hadde jeg klippet ut enda litt mindre hvite sirkler. Nebbet laget jeg ved å klippe ut en trekant ifra et oransje papir. Etterpå kan man tegne på vinger, føtter og mer pynt hvis man vil. Det viktige er at det er plass til å skrive navn og fødselsdato på ugla. Hvis du vil lage treet, trenger du brunt og grønt tykt papir. Lag selve stammen og greinene først. Det enkleste er faktisk å tegne selv. Du kan lage en hovedstamme, med fire mindre greiner som stikker ut. Klipp ut grønne papirbiter som nesten ligner på skyer, for at det skal se ut som blader.



Tips!
-Lag kalender der bursdagsdatoene står på blomster, en lærer kan være i sola
-Man kan ha bilder sammen med bursdagsdatoene
-Lag en kalender er bursdagsdatoene er på togvogner, sånn at det blir et langt tog

Denne aktiviteten kan tilpasses, men passer best til aldrene 3 og oppover. Er de mindre enn tre har de kanskje ikke utviklet ferdigheten til å klippe ordentlig. Hvis du vil ha den tilpasset kan barna bare tegne i for eksempel en sirkel, der de voksne limer et bilde av barnet oppå tegningen. Bildet skal ikke dekke tegninger, men tegningen skal være som en egenlaget ramme. De voksne kan også skrive navn og fødselsdato. Barna som kanskje ikke kan klippe helt, kan også være med å bestemme hva de vil ha. Å ta på glitter, lime deler på, bestemme farger og form. 

tirsdag 4. september 2018

Avdelingsplakat


Vi på Bua bruker og få besøk ifra barnehager, skoler og andre. Vi er i et stort bygg med mange korridorer og dører, og da kan det være vanskelig å finne frem. En smart enkel løsning er en plakat. Med klasseplakaten vår blir det enda enklere å finne frem.



Dette trenger du for å lage en klasseplakat:

Tykt papir, A4 ark, Maling, og Tusj.

Det vi gjorde først var å ta litt maling på et vanlig A4 ark. Man kan bruke alle de fargene man vil, jeg brukte blå og hvit. Vi brettet A4 arket i to, sånn at malingen ble spredt mer ut. Det neste vi gjorde var å dyppe hendene i malingen. Her er det litt viktig å være forsiktig. Hvis man har for mye maling blir avtrykket veldig stort, men hvis man har for lite synes kanskje ikke avtrykket i det hele tatt. Etterpå tar man hånden forsiktig rett ned på det tykke papiret og presser ned så man får et fint håndavtrykk. Så kan man skrive navnet, avdelingen og klassen på med tusj.  Det er lurt å la malingen tørke til neste dag, så ingenting blir ødelagt. 

Dette er en fin aktivitet for mange grunner. I begynnelsen av skoleåret eller et barnehageår, er det flere nye mennesker. Det er garantert at noe er nytt. Dette er en fin måte å starte et nytt år. Det er også en fin aktivitet for å styrke forholdene mer. Denne aktiviteten lærer barna mer om sin egen identitet (hvem sin hånd det er) og de lærer mer om farger og menneskene rundt seg.



Noen andre ideer er:

La det være glitter, stjerner eller hjerter sammen med håndtrykkene.

La barna/elevene tegne eller male seg seg, også lime på et bilde av ansiktet.

La barna tegne seg selv som et dyr, også lime et bilde av ansiktet på.




Det eneste du må gjøre for å klare dette, er å prøve!

Navneskilt


Når man er på et nytt sted, er navn noe som er enkelt å glemme. Mye kan skje både for små og store. En enkel og morsom måte å huske navnet på er å bruke navneskilt. Navneskilt er noe som ikke tar så lang tid, det brukes ikke mye materialer og kan lages spesielt til deg!


For å lage navneskilt er det lurt å bruke:
Kartong, blyant, laminerings maskin, fargeark, fargeblyanter, hullemaskin og sikkerhetsnåler. 
Når jeg lagde mitt egent navneskilt begynte jeg først å skrive navnet mitt. Etterpå tegnet jeg motivet på, som i mitt tilfelle var en gris. Jeg tegnet dette med en blyant og gikk over blyantstrekene med en tusj. Dette var for at strekene skulle bli ganske synlige. Når jeg hadde fargelagt grisen, gjorde jeg resten som jeg ville ha det. 
Det jeg gjorde etterpå var å klippe ut motivet mitt forsiktig. Jeg laminerte navneskiltet, og lagde hull etterpå ved hjelp av hullmaskinen. Når jeg var ferdig bestemte jeg meg for å bruke sikkerhetsnål sånn at jeg kunne feste navneskiltet på genseren min eller t-skjorten min. For veldig små barn går det ann å lage et perlekjede som man kan henge rundt halsen. Jeg ville vært forsiktig å ikke gjøre kjedet for langt så det blir minst mulig kvelningsfare.

Denne aktiviteten passer godt for både barn og voksne. De aller minste barna kan også være med, så lenge de får litt hjelp ifra de voksne. Denne aktiviteten passer derimot best for barn over 3 år, siden saksen er vanskelig å navigere. Navneskilt er en fin aktivitet siden det viser barna mer om egen identitet.

Forslag til navneskilt:
Navneskilt med dyr ( som elefant, hund, katt eller sommerfugl)
Navneskilt med en ting ( som fotball, en dukke, eller en annen leke)                            
Navneskilt med forskjellige smilefjes ( glad, tullete eller en som ler)
Kanskje navneskilt med forskjellige prinsesser eller karakterer.
Det går an å printe ut et bilde, tegne et bilde selve eller male et bilde. Når navneskiltet er ferdig går det ann å henge det opp på vogner, garderobeplasser, faste stolplasser eller andre steder det er viktig å vite hvem som er hvem sitt. 
Her er det bare fantasien som setter grenser!

Håper jeg hjalp! :)

Rødt lys

Rødt lys er lek som er veldig fint for at barna skal lære mer om trafikk. Den lærer barna mer om ulike typer fart, det å stå i ro og er en k...